top of page
Search

Ήλιος και παιδιά. Συμβουλές σωστής προστασίας.

Η προστασία από τον ήλιο είναι πολύ σημαντική τόσο κατά τη βρεφική, όσο και κατά την παιδική ηλικία. Ακολουθούν οι σημαντικότερες συμβουλές.
Γιατί είναι το δέρμα των παιδιών πιο ευαίσθητο;


Το δέρμα των βρεφών είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο στην απευθείας ηλιακή ακτινοβολία γιατί η κεράτινη στιβάδα του δέρματός τους, η οποία προστατεύει από τον ήλιο, δεν έχει αναπτυχθεί ακόμα εντελώς και είναι λεπτότερη από αυτή των ενηλίκων. Με αυτόν τον τρόπο οι υπεριώδεις ακτίνες του ηλίου μπορούν να εισχωρήσουν βαθύτερα στο δέρμα. Οι αμυντικοί μηχανισμοί του δέρματος συνεχίζουν να αναπτύσσονται μέχρι την ηλικία των 12 ετών.Αρκεί το αντιηλιακό σαν προστασία;


Όχι. Θα πρέπει πάντα να αποφεύγετε τον μεσημεριανό ήλιο. Προτιμήστε τη σκιά. Τοποθετήστε μια ομπρέλα ακόμα και στον κήπο σας. Βεβαιωθείτε ότι το καρότσι σας έχει υλικό σκίασης με UV-προστασία.


Είναι απαραίτητο να χρησιμοποιούμε αντιηλιακό και την άνοιξη;


Ναι, δεδομένου ότι οι αμυντικοί μηχανισμοί του σώματός μας απέναντι στον ήλιο έχουν ελαττωθεί, λόγω της μειωμένης ηλιακής ακτινοβολίας κατά την περίοδο του χειμώνα. Ως εκ τούτου, το δέρμα είναι πολύ ευαίσθητο στις πρώτες ισχυρές ηλιακές ακτίνες που εμφανίζονται την άνοιξη. Χαρακτηριστικό παράδειγμα μια αλλεργική αντίδραση στον ήλιο με φουσκάλες στα χείλη, ακόμα και πίσω από τα αυτιά.


Χρησιμοποιούμε αντιηλιακό ακόμα και στη σκιά;


Ναι. Οι υπεριώδεις ακτίνες δεν είναι τόσο έντονες κάτω από δέντρα, σύννεφα ή ομπρέλες, αλλά μπορούν ακόμα να προκαλέσουν ζημιά. Γι 'αυτό τα αντηλιακά είναι υποχρεωτικά ακόμη και στη σκιά.


Πώς να πείσουμε τα παιδιά μας;


Είναι σημαντικό η κρέμα να απλώνεται παντού και να απορροφάται γρήγορα. Αφήστε τα παιδιά να συμμετέχουν στην εφαρμογή του αντιηλιακού: “κάνε εσύ το χέρι, να κάνω εγώ το πρόσωπο." Με αυτόν τον τρόπο το βρίσκουν διασκεδαστικό.


Ποια αντιηλιακά είναι κατάλληλα για παιδιά;


Ένα κανονικό αντιηλιακό είναι σίγουρα καλύτερο από κανένα. Συνιστώνται ωστόσο ειδικά προϊόντα προστασίας από τον ήλιο για παιδιά καθώς αυτά είναι προσαρμοσμένα στις ανάγκες του ευαίσθητου παιδικού δέρματος και δεν έχουν άρωμα.Μπορώ να χρησιμοποιήσω την κρέμα που έχω από πέρυσι;


Ναι, όταν βεβαιωθείτε ότι δεν έχει αλλοιωμένη σύσταση, ότι μυρίζει όπως πρέπει και ότι υπάρχει ακόμα το ένα τρίτο του προϊόντος στο σωληνάριο. Είναι καλύτερο να σημειώσετε την ημερομηνία ανοίγματος πάνω στο προϊόν και να το ανανεώσετε μετά από περίπου δώδεκα μήνες ή το αργότερο πριν την ημερομηνία λήξης.


Πώς λειτουργούν τα φυσικά (ανόργανα ή ορυκτά) φίλτρα;


Αυτές οι κρέμες σχηματίζουν ένα λευκό στρώμα σαν φιλμ στο δέρμα, το οποίο προστατεύει αντανακλώντας την ηλιακή ακτινοβολία. Για να ελαχιστοποιηθεί το λευκό αυτό στρώμα, χρησιμοποιούνται νανοσωματίδια, τα οποία είναι μεν αμφιλεγόμενα, θεωρούνται ωστόσο επίσημα αβλαβή για την υγεία στη χρήση τους στον τομέα των καλλυντικών. Δεδομένου ότι τα φίλτρα ανόργανων συστατικών λειτουργούν μόνο στο δέρμα, συνίστανται συνήθως για παιδιά. Προσοχή στην υπερβολική χρήση γιατί μπορεί να ξηράνει το δέρμα.


Πώς λειτουργούν τα χημικά (οργανικά) φίλτρα;


Τα χημικά φίλτρα διεισδύουν στο δέρμα και μετατρέπουν την υπεριώδη ακτινοβολία σε άλλες μορφές ενέργειας, όπως η θερμότητα. Ορισμένες όμως κρέμες με χημικά φίλτρα εξακολουθούν να περιέχουν ουσίες όπως αβοβενζόνη (βουτυλομεθοξυδιβενζοϋλομεθάνιο), οκτοκρυλένιο και αιθυλεξυλ μεθοξυκινναμωμικό (δώστε προσοχή στη λίστα των συστατικών). Οι συγκεκριμένες πρέπει να αποφεύγονται γιατί έχουν κατηγορηθεί ότι προκαλούν ορμονικές διαταραχές και ίσως είναι καρκινογόνες. Αντιηλιακές κρέμες που συνδυάζουν χημικά και ορυκτά φίλτρα είναι κατάλληλες επειδή παρουσιάζουν λιγότερες ανεπιθύμητες ενέργειες και επιτυγχάνουν υψηλό επίπεδο προστασίας.


Πόση ώρα πριν την έκθεση στον ήλιο θα πρέπει να βάζουμε αντιηλιακό;


Οι κρέμες ορυκτών (φυσικών) φίλτρων δρουν αμέσως ενώ οι κρέμες με χημικά (οργανικά) φίλτρα θα πρέπει να εφαρμόζονται 20 λεπτά πριν την έκθεση στον ήλιο.


Είναι κατάλληλα τα αντιηλιακά σε υγρή μορφή ή σπρέι;


Τα σπρέι είναι εξίσου ασφαλή με τις κρέμες. Τα υγρά ενδείκνυνται για εφήβους που έχουν τάση για ακμή επειδή είναι λιγότερο λιπαρά.


Πόσο αδιάβροχα είναι τα αδιάβροχα αντιηλιακά;


Καθόλου! Μια μικρή ποσότητα κρέμας μένει στο δέρμα μετά την επαφή με το νερό σε αντίθεση με τα μη αδιάβροχα προϊόντα που εξαφανίζονται. Ιδανικά θα πρέπει να χρησιμοποιείται αντιηλιακό μετά από κάθε επαφή με το νερό. Ο συνδυασμός θάλασσας (νερού) και ηλίου αυξάνει κατακόρυφα τον κίνδυνο ηλιακού εγκαύματος. Για τον λόγο αυτό θα πρέπει να χρησιμοποιείτε πάντα αντιηλιακό με βαθμό προστασίας 50.


Διαρκεί περισσότερο η προστασία αν κάνω συχνές επαλείψεις με αντιηλιακό;


Συνίσταται επάλειψη κάθε 10 λεπτά. Γιατί;: Ο καθορισμένος δείκτης προστασίας (SPF) επιτυγχάνεται μετά από 3 επαλείψεις. Αυτό έχει εξακριβωθεί μετά από εργαστηριακές μελέτες. Αυτονόητο είναι ότι εάν κάποιος εφαρμόζει αντιηλιακό στον εαυτό του δεν θα επιτύχει ποτέ τη μέγιστη προστασία που αναγράφεται στο προϊόν.

Σαν γενικός κανόνας ισχύει το εξής: Εάν το αντιηλιακό έχει δείκτη προστασίας SPF 50, η πραγματική προστασία είναι SPF 20. Εάν πολλαπλασιάσουμε αυτόν τον αριθμό με το 10 θα βρούμε τον μέγιστο χρόνο που μπορεί ένα παιδί να παραμείνει στον ήλιο χωρίς να πάθει ηλιακό έγκαυμα - στην παραπάνω περίπτωση δλδ 200 λεπτά (SPF 20 x 10). Οι δερματικές όμως βλάβες από την έκθεση στον ήλιο ξεκινούν πολύ νωρίτερα. Για τον λόγο αυτό από τη μέγιστη διάρκεια παραμονής στον ήλιο θα πρέπει να αφαιρείται το 1/3. Συμπερασματικά ένα παιδί με αντιηλιακή κρέμα με δείκτη προστασίας 50 δεν θα πρέπει να παραμένει στον ήλιο για πάνω από 2 ώρες.


Ποσό βλαβερό είναι το ηλιακό έγκαυμα για το παιδικό δέρμα;


Το πρόβλημα με το ηλιακό έγκαυμα είναι ότι το δέρμα δεν ‘’ξεχνά’’! Όσο πιο συχνά συμβαίνει τόσο περισσότερο αυξάνεται ο κίνδυνος καρκίνου του δέρματος. Τα ηλιακά εγκαύματα θα πρέπει οπωσδήποτε να αποφεύγονται.Πως θα αντιμετωπίσω ένα ηλιακό έγκαυμα;


Εάν το παιδί πονάει θα πρέπει να χορηγηθεί ιβουπροφαίνη για τις πρώτες 48 ώρες μέχρι να υποχωρήσει η φλεγμονή. Σημαντικό είναι επίσης να καλύψετε την επιφάνεια του δέρματος με υγρές κομπρέσες ώστε να ψυχθεί το δέρμα. Σε περίπτωση που έχει ‘’καεί’’ η πλάτη, φορέστε στο παιδί ένα βρεγμένο t-shirt.


Αναστέλλει η προστασία από τον ήλιο τη σύνθεση βιταμίνης D;


Όταν ένα παιδί είναι συνεχώς ντυμένο με μακρυμάνικα ρούχα δεν μπορεί να γίνει σύνθεση βιταμίνης D στο δέρμα. Η βιταμίνη D είναι πολύ σημαντική για την ανάπτυξη των οστών. Συστήνεται η έκθεση στον ήλιο για 2 λεπτά χωρίς μπλούζα. Ακόμα και όταν ο καιρός είναι συννεφιασμένος ένα 80% των ακτίνων UV φτάνει ως το δέρμα μας.

Προσοχή χρειάζεται στην παραλία όπου το νερό και η λεπτή άμμος βοηθούν το ηλιακό φως να αντανακλάται ευκολότερα!


Είναι υποχρεωτικά τα γυαλιά ηλίου στα παιδιά;


Ναί!


Τα έξι βασικά σημεία προστασίας είναι:

  • σκιά

  • ένδυση με αντιηλιακή προστασία

  • καπέλο

  • αντηλιακό

  • γυαλιά ηλίου.

  • Σημαντικό είναι επίσης να προστατεύονται και τα χείλη. Χρησιμοποιείστε ένα λιπγκλος με UV προστασία, ειδικά για το κάτω χείλος, μιας και το πάνω προστατεύεται από τη μύτη.Dr. med. Δημήτριος Κωνσταντέλος

60 views0 comments

Comments


bottom of page