top of page

Οδοντοφυΐα

Με μια ματιά:

 

 • Γύρω στο 6ο μήνα ζωής, κατά μέσον όρο,

εμφανίζονται τα πρώτα δόντια (νεογιλά). 

 • Το πότε όμως ακριβώς θα εμφανιστούν

τα πρώτα δόντια είναι διαφορετικό για κάθε παιδί.

Σε μερικά μπορεί να εμφανιστούν τον 2ο μήνα ζωής,

ενώ σε αλλά αρκετά αργότερα, ακόμα και τον 12 μήνα. 

 • Συχνά σημάδια οδοντοφυΐας:

κνησμός, σάλια, κόκκινα μάγουλα ή εξάνθημα

γύρω από το στόμα, σύγκαμα,

αυξημένη μάσηση αντικειμένων και πυρετός ή διάρροια.

 • Ένα κρύο βρεφικό κουτάλι, χαμομήλι,

τσάι φασκόμηλου ή τοπικό αναισθητικό τζελ

μπορούν να προσφέρουν ανακούφιση.

 

Πώς θα καταλάβω ότι το μωρό μου βγάζει δόντια;

 

 • Στους μήνες της οδοντοφυΐας η σιαγόνα

αρχίζει να σφίγγει και τα ούλα διογκώνονται, διότι

τα δόντια προσπαθούν να κάνουν χώρο και να

εμφανιστούν. Αυτό προκαλεί πόνο, κνησμό (φαγούρα)

και πίεση, ειδικά τη νύχτα, επειδή το μωρό ηρεμεί

και δεν αποσπάται η προσοχή του.

 • Μπορεί επίσης το βρέφος να εμφανίσει κόκκινα μάγουλα ή ερεθισμένο ποπό.

 • Επιπλέον, τα μωρά σε αυτή τη φάση εμφάνισης των δοντιών (σε συχνότερο και εντονότερο βαθμό) βάζουν τα πάντα στο στόμα τους για να δαγκώσουν.

 • Ορισμένα μωρά μπορεί να εμφανίσουν ακόμη και λίγο πυρετό. Πιστεύεται ότι η οδοντοφυΐα αποδυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα. Αυτό μπορεί να προκαλέσει ρινική καταρροή ή άλλη εμπύρετο λοίμωξη, που το ανοσοποιητικό σύστημα του μωρού θα είχε διαφορετικά αντιμετωπίσει. Ωστόσο, εάν ο πυρετός επιμένει, θα πρέπει η αιτία του πυρετού να ελεγχθεί από παιδίατρο.

 • Αυτό που ισχύει για τον πυρετό ισχύει και για τη διάρροια, η οποία συμβαίνει συχνά εξαιτίας της εμφάνισης των πρώτων δοντιών. Εάν η διάρροια διαρκέσει περισσότερο από μία ημέρα, θα πρέπει να επισκεφθείτε τον παιδίατρο σας. 

 

Τι βοηθάει στην καταπράυνση των συμπτωμάτων;

 

 • Κρύο κουτάλι: Για να μην χρησιμοποιείτε πάντα τα δικά σας δάχτυλα, μπορείτε να δώσετε στο μωρό σας ένα παγωμένο πλαστικό βρεφικό κουτάλι. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να είστε κοντά στο βρέφος, γιατί πάντα υπάρχει ο κίνδυνος πνιγμονής.

 • Μασητικά παιχνίδια οδοντοφυΐας (Teethers): Υπάρχουν ειδικά teethers που μπορούν να τοποθετηθούν στο ψυγείο πριν την χρησιμοποίησή τους και βοηθούν στην καταπράυνση των συμπτωμάτων οδοντοφυίας. Μην τα τοποθετείτε ποτέ στην κατάψυξη. Τα παγάκια δεν είναι επίσης κατάλληλα για την ευαίσθητη στοματική κοιλότητα των μωρών.

 • Μασάζ στα ούλα: Είναι επίσης χρήσιμο οι γονείς να κάνουν μασάζ στα ούλα του βρέφους με τα δάχτυλά τους έτσι ώστε να μειώνεται η φαγούρα. Τα χέρια θα πρέπει να πλένονται πριν.

 • Τσάι χαμομηλιού ή φασκόμηλου: Σε πολλές περιπτώσεις, το τσάι χωρίς ζάχαρη ή το φασκόμηλο βοηθούν στην οδοντοφυΐα. Και τα δύο ηρεμούν τα ούλα. Μπορείτε να το εφαρμόσετε στην οδυνηρή περιοχή με βαμβάκι ή με  μπατονέτα. 

 • Τοπικό αναισθητικό τζελ: Εάν το μωρό υποφέρει πολύ, ο παιδίατρος μπορεί να συστήσει ένα τζελ οδοντοφυΐας. Κάντε μασάζ με το δάκτυλο στα ούλα πριν από τον θηλασμό ή τη σίτιση.

 • Η απόσπαση της προσοχής μπορεί επίσης να βοηθήσει: Παίξτε με το μωρό, αγκαλιάστε το ή πηγαίντε το μια βόλτα.

 

Ποτέ να ξεκινήσω με το βούρτσισμα των δοντιών;

 

Μόλις εμφανιστεί το πρώτο δόντι, συνήθως από τον έκτο μήνα, οι γονείς πρέπει να ξεκινήσουν να βουρτσίζουν τα δόντια του παιδιού τους, καθώς ακόμα και τα μικρά παιδιά καταναλώνουν είδη ζάχαρης, που μπορεί να οδηγήσουν σε φθορά των δοντιών. Ο Konrad Bühler, οδοντίατρος από το Eislingen και πρόεδρος της Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας της Στουτγάρδης, συνιστά καθημερινά να καθαρίζουμε τα δόντια του μωρού με μια μικρή μαλακή οδοντόβουρτσα και μόνο με νερό.

Σε ηλικία ενάμιση έως δύο ετών, τα μικρά παιδιά θα πρέπει να ξεκινούν τις πρώτες προσπάθειές τους να βουρτσίζουν μόνα τους τα δόντια (προτιμήστε οδοντόκρεμα με φθόριο).

 

Πότε πέφτουν τα πρώτα δόντια;

 

Τα πρώτα (νεογιλά) δόντια πέφτουν ακολουθώντας συνήθως ένα παρόμοιο πρότυπο με αυτό με το οποίο ανέτειλαν στο στόμα. Για παράδειγμα τα πρώτα δόντια που θα πέσουν είναι συνήθως οι 2 κεντρικοί τομείς της κάτω γνάθου. Έως την ηλικία των 11-12 ετών αναμένεται να έχουν πέσει όλα τα νεογιλά δόντια. 

 

Dr. med. Δημήτριος Κωνσταντέλος

πρώτα-δόντια.jpg
Untitled.jpg
bottom of page