top of page
Search

Τα παιδιά πνίγονται σιωπηλάΚαλοκαίρι! Καιρός για θάλασσα και μπάνιο. Στην εποχή της πανδημίας οι καλοκαιρινές διακοπές είναι προ των πυλών. Εκτός όμως από την απειλή ενός νέος κύματος της πανδημίας, υπάρχει ένας ακόμη σοβαρός κίνδυνος: ο πνιγμός. Το νερό δροσίζει τις ζεστές ημέρες του καλοκαιριού και τα παιδιά το λατρεύουν αλλά ακόμη και μια μικρή λεκάνη με νερό στο μπαλκόνι μπορεί να αποβεί επικίνδυνη. Το παρόν άρθρο έχει σκοπό να ευαισθητοποιήσει τους γονείς σε αυτό το πολύ σοβαρό θέμα.Πνιγμός στο σπίτι


Οι περισσότεροι γονείς δε γνωρίζουν ότι ένα παιδί κάτω των 3 ετών μπορεί να πνιγεί σε επιφάνεια νερού με βάθος μικρότερο των 5cm! Αυτό σημαίνει ότι ακόμα και μια μικρή φουσκωτή πισίνα, που ο καθένας μπορεί να προμηθευτεί από ένα σούπερ μάρκετ, μπορεί να αποβεί μοιραία. Στη Γερμανία ο πνιγμός αποτελεί τη δεύτερη αιτία θανάτου στην παιδική ηλικία και τη συχνότερη σε παιδιά 1 έως 3 ετών - συνήθως στη μπανιέρα του σπιτιού τους. Για αυτόν τον λόγο δε θα πρέπει να αφήνετε ποτέ το παιδί σας χωρίς επιτήρηση στο νερό.


Τα παιδιά πνίγονται αθόρυβα


Αυτό σημαίνει ότι δεν θα καταλάβουμε ότι ένα παιδί πνίγεται αν δεν έχουμε οπτική επαφή μαζί του. Δεν θα φωνάξει, δεν θα κάνει θόρυβο ούτε θα χτυπά τα χέρια του στο νερό. Οι γονείς μπορεί να στέκονται μόλις 2 μέτρα μακριά αλλά δεν θα αντιληφθούν τον κίνδυνο.Δευτερογενής και ξηρός πνιγμός


Ένα ατύχημα στο νερό ακόμη και αν δεν είναι θανατηφόρο μπορεί να προκαλέσει σοβαρές ζημιές στον οργανισμό του παιδιού ανάλογα με τον χρόνο που έμεινε ο εγκέφαλος χωρίς οξυγόνο. Ο κίνδυνος παραμένει ακόμα και αν το παιδί φαίνεται σε καλή κατάσταση μετά το ατύχημα. Ιδιαίτερα επικίνδυνοι είναι ο ‘’ξηρός’’ και ο δευτερογενής πνιγμός.


Δευτερογενής πνιγμός


Στον δευτερογενή πνιγμό οι πνεύμονες αντιδρούν καθυστερημένα. Αυτό συμβαίνει αν το παιδί έχει ‘’καταπιεί’’ μεγάλη ποσότητα νερού. Σε αυτήν την περίπτωση τα υγρά που έχουν εισέλθει στους πνεύμονες προκαλούν καθυστερημένες φλεγμονώδεις αντιδράσεις και οίδημα, γεγονός που προκαλεί διαταραχές στις ανταλλαγές αερίων στους πνεύμονες με σοβαρές επιπτώσεις - ακόμη και τον θάνατο. Τα συμπτώματα δευτερογενούς πνιγμού που θα πρέπει να θορυβήσουν τους γονείς είναι όταν το παιδί ξεκινάει να βήχει μετά από ώρες ή και ημέρες, όταν παραπονιέται για πόνο στο στήθος, κάνει εμετό, έχει δυσκολία στην αναπνοή ή παρουσιάζει νωθρότητα και απάθεια.


Ξηρός πνιγμός


Στον ξηρό πνιγμό αντίθετα δεν εισέρχεται νερό στους πνεύμονες. Πρόκειται για μια αντίδραση σοκ του οργανισμού. Λόγω του δυσανάλογα μεγάλου κεφαλιού τους, τα παιδιά μπορούν εύκολα να χάσουν την ισορροπία του. Κατά αυτόν τον τρόπο εάν πέσουν με το κεφάλι στο νερό κλείνει η γλωττίδα στην περιοχή του φάρυγγα καθιστώντας αδύνατη την αναπνοή. Η εικόνα που παρουσιάζει το παιδί σε αυτή την περίπτωση είναι παιδιού που κάνει σπασμούς και τονίζουμε πως μπορεί να πνιγεί ακόμα και σε μια μικρή συγκέντρωση νερού!


Οδηγίες αποφυγής πνιγμού


  • Μην αφήνετε ΠΟΤΕ τα παιδιά σε θάλασσα, πισίνες ή ακόμα και σε λεκάνες με νερό χωρίς επιτήρηση

  • Όταν βρίσκεστε με μεγάλη παρέα ενηλίκων και παιδιών στη θάλασσα ξεκαθαρίστε μεταξύ σας ποιος προσέχει ποιο παιδί

  • Μάθετε το παιδί σας να κολυμπάει το νωρίτερο δυνατό. Τα μπρατσάκια και οι φουσκωτές κουλούρες ΔΕΝ προστατεύουν 100%!

  • Εάν ένα παιδί έχει ατύχημα στο νερό βγάλτε το έξω όσο το δυνατόν γρηγορότερα και κρατήστε τη θερμοκρασία του σταθερή σκεπάζοντάς το.

  • Εάν το παιδί δεν έχει τις αισθήσεις του τοποθετήστε το σε πλαγιά θέση και καλέστε βοήθεια.

  • Εάν το παιδί σας δεν αναπνέει ξεκινήστε πρώτες βοήθειες και συνεχίστε μέχρι να φτάσει το ασθενοφόρο. Τα μαθήματα πρώτων βοηθειών για γονείς μπορούν να σώσουν τη ζωή του παιδιού σας!

  • Εάν το παιδί σας έχει ‘’πιει’’ πολύ νερό, ακόμα και αν είναι σε καλή κατάσταση, θα χρειαστεί παιδιατρική εκτίμηση.


Dr. med. Δημήτριος Κωνσταντέλος

1,021 views0 comments

Comentários


bottom of page