top of page
Search

Πιπίλα. Πότε και πως την κόβουμε.

Η συνήθεια της πιπίλας δεν είναι εύκολο να διακοπεί σε όλα τα παιδιά. Εδώ θα βρείτε ορισμένα τρικ για να μπορέσει το μωρό σας να αποχωριστεί την πιπίλα όσο πιο ‘’ανώδυνα’’ γίνεται.
Η διακοπή της πιπίλας θα πρέπει να γίνεται ιδανικά το αργότερο μέχρι την ηλικία των 3 ετών. Τα περισσότερα παιδιά έχουν ήδη αποχωριστεί την πιπίλα μέχρι αυτήν την ηλικία. Σε ορισμένες όμως περιπτώσεις χρειάζονται την βοήθεια των γονιών για να διακόψουν αυτήν τη συνήθεια. Οι παρακάτω συμβουλές έχουν σκοπό να κάνουν την μετάβαση στη ζωή χωρίς την πιπίλα ευκολότερη για όλη την οικογένεια.


Ποτέ θα πρέπει να ξεκινήσω τη διαδικασία αποχωρισμού της πιπίλας στο παιδί;


Η απεξάρτηση από την πιπίλα θα πρέπει να ξεκινάει ήδη μετά τον πρώτο χρόνο ζωής του παιδιού, ώστε να αποτραπεί μια εξάρτηση του παιδιού στο πιπίλισμα. Ιδανικά θα πρέπει το βρέφος να αποχωριστεί την πιπίλα με την εμφάνιση των πρώτων νεογιλών δοντιών. Μπορεί ωστόσο το μωρό μέχρι το τέλος του δεύτερου έτους ζωής να χρησιμοποιεί την πιπίλα μόνο σε συγκεκριμένες περιπτώσεις και περιστασιακά πχ για να αποκοιμηθεί. Βέβαια ακόμα και αυτές οι συγκεκριμένες περιπτώσεις δεν θα πρέπει να γίνονται συνήθεια.


Επαινέστε αρκετά το παιδί κατα τη διάρκεια αποχωρισμού της πιπίλας


Θα πρέπει να ειναι κατανοητό στους γονείς ότι για ένα παιδί δεν είναι εύκολο να αποχωριστεί την πιπίλα και ότι η διαδικασία αυτή χρειάζεται αρκετό χρόνο. Μερικά παιδιά χρειάζονται περισσότερο και αλλά λιγότερο χρόνο να αποχωριστούν την πιπίλα. Γενικά θα μπορούσαμε να πουμε ότι το χρονικό διάστημα κυμαίνεται περίπου από 2 έως 4 εβδομάδες. Στο διάστημα αυτό θα πρέπει να επαινείτε το παιδί ακόμα και για το πιο μικρό βήμα και να μην το επικρίνετε. Μην ξεχνάτε ότι για ένα παιδί είναι αρκετά επίπονο να αποχωριστεί αυτόν τον ‘’πιστό του σύντροφο’’.


Προσφέρετε στο παιδί ένα υποκατάστατο της πιπίλας


Για να αποχωριστεί ένα παιδί την πιπίλα βοηθάει μερικές φορές το να του προσφέρουμε κάτι για να απασχολείται. Σε αυτή την περίπτωση ιδανικά είναι μασητικά παιχνίδια οδοντοφυίας (teethers). Τα teethers δε βοηθούν μόνο το παιδί να ‘’ξεχάσει’’ την πιπίλα αλλά απαλύνουν και τον πόνο της οδοντοφυίας, ενώ ταυτόχρονα αυξάνουν την αιμάτωση των ούλων. Επίσης με αυτόν τον τρόπο, αντικαθίσταται το αντανακλάστικο του πιπιλίσματος με το αντανακλαστικό της μάσησης!


Αποχωρισμός της πιπίλας στις διακοπές


Ένας άλλος τρόπος απεξάρτησης από την πιπίλα είναι η περίοδος των διακοπών. Δοκιμάστε να διακόψετε την πιπίλα όταν βρίσκεστε σε κάποιο μέρος άγνωστο για το παιδί. Τα καινούργια ερεθίσματα και παραστάσεις που βιώνει σε αυτήν την περίπτωση μπορεί να το βοηθήσουν να ξεχάσει την πιπίλα.


Θα πρέπει εδώ να σημειωθεί ότι ενώ σε ορισμένα παιδιά η αλλαγή περιβάλλοντος κατά τη διάρκεια των διακοπών βοηθά να αποχωριστούν την πιπίλα, σε άλλα παιδιά αυτή η κατάσταση δυσκολεύει τη διακοπή αυτής της συνήθειας ακόμα πιο πολύ. Ο λόγος είναι ότι όταν το παιδί βρίσκεται σε ένα άγνωστο περιβάλλον στρέφεται ακόμη περισσότερο προς δοκιμασμένες συνήθειες που ‘’εμπιστεύεται’’. Σε τέτοιες περιπτώσεις παιδιών η διακοπή της πιπίλας θα πρέπει να δοκιμάζεται κατα την επιστροφή από τις διακοπές στο οικείο περιβάλλον του παιδιού. Όταν το παιδί ξαναβρεθεί στο σπίτι του, δηλαδή στον ‘’κόσμο εμπιστοσύνης του’’, χαίρεται με άλλα αντικείμενα ‘’εμπιστοσύνης’’ και υπάρχει πιθανότητα να ‘’ξεχάσει’’ την πιπίλα.


Απλά δοκιμάστε κατα την περίοδο των διακοπών να διακόψετε την πιπίλα και παρατηρήστε πώς αντιδρά σε αυτή την αλλαγή το παιδί.


Ποιος είναι ο πιο εύκολος τρόπος να αποχωριστεί ένα παιδί την πιπίλα;


Υπάρχουν κάποιες ‘’τελετουργίες’’ που βοηθούν το παιδί να αποχωριστεί ευκολότερα την πιπίλα. Παρακάτω θα αναφερθούν μερικές από αυτές.Η διαδικασία αποχωρισμού


Ένα τελετουργικό αποχωρισμού δεν βοηθά μόνο το παιδί να αποχωριστεί την πιπίλα αλλά είναι μια διασκεδαστική διαδικασία για ολόκληρη την οικογένεια. Σε ένα τέτοιο τελετουργικό αποχαιρετούν μαζί με το παιδί και οι γονείς με τα αδέρφια την πιπίλα. Στο σχεδιασμό του τελετουργικού απλά αφήστε την φαντασία σας ελεύθερη. Καθορίστε την ημέρα αποχωρισμού περίπου 3 εβδομάδες πριν και προετοιμάστε για αυτό το παιδί σας, ώστε να μπορέσει να προσαρμοστεί σε αυτό. Για παράδειγμα θα μπορούσατε να οργανώσετε μια αποχαιρετιστήρια πομπή! Η πομπή αυτή θα μπορούσε να περνά μέσα από ολόκληρο το διαμέρισμα ώσπου να καταλήξει στον κάδο με τα σκουπίδια ή σε μια τρύπα στον κήπο όπου η πιπίλα θα μπορούσε να θαφτεί. Εκεί, μετά από μια ομιλία και έναν επίσημο ‘’όρκο’’,

ο ‘’πιστός αυτός σύντροφος’’ απορρίπτεται για πάντα. Σαν ανταμοιβή μπορείτε να δώσετε στο παιδί κάποιο μικρό δώρο.


Δωρίστε την πιπίλα σε κάποιο άλλο μωρό


Εάν σας αρέσει η επισημότητα μπορείτε να διοργανώσετε ένα μικρό πάρτυ αποχωρισμού. Εκεί το παιδί μπορεί να τυλίξει την πιπίλα σε χαρτί περιτυλίγματος και να την ετοιμάσει ως δώρο σε κάποιο παιδί νεότερο από αυτό (φυσικά το παιδί που θα λάβει την πιπίλα ως δώρο δεν είναι υποχρεωτικό να είναι υπαρκτό). Μπορείτε να εξηγήσετε στο παιδί σας ότι η πιπίλα εξυπηρέτησε το σκοπό της και τώρα θα πρέπει να δοθεί σε κάποιον που το έχει περισσότερο ανάγκη. Πάρτε την πιπίλα από το παιδί και πείτε του ότι θα την δώσετε εσείς στο μικρότερο παιδάκι. Στη συνέχεια επιστρέψτε κρατώντας ένα δώρο για το παιδί σας ως αντάλλαγμα. Μπορείτε να του πείτε ότι το δώρο αυτό το στέλνει το μωράκι που έχει τώρα την πιπίλα του.


Η νεράιδα των πιπιλών


Ένας ακόμη τρόπος αποχωρισμού της πιπίλας είναι η ‘’πιπιλονεράιδα’’! Η πιπιλονεράιδα έρχεται την νύχτα και παίρνει τις πιπίλες των παιδιών από ένα συγκεκριμένο σημείο που την έχουν τοποθετήσει νωρίτερα η μητέρα και το παιδί. Για αντάλλαγμα αφήνει στο ίδιο μέρος κάποιο μικρό δώρο.Η διακοπή της πιπίλας απαιτεί χρόνο


Εάν οι παραπάνω συμβουλές δε λειτουργούν, μην απελπίζεστε. Ίσως το παιδί σας χρειάζεται περισσότερο χρόνο. Σε τέτοιες περιπτώσεις διακόψτε την πιπίλα σταδιακά σε ένα διάστημα 2 έως 3 εβδομάδων μέχρι να σταματήσουν να το έχουν ανάγκη ή να το χρησιμοποιούν μόνο σε συγκεκριμένες περιπτώσεις (πχ μέχρι να αποκοιμηθούν).


Οι πιπίλες δεν πρέπει να ρίχνονται στον κάδο μπροστά από το παιδί (εξαίρεση: ως μέρος μιας αποχαιρετιστήριας πομπής, βλ. Παραπάνω). Θα πρέπει επίσης να μην τρυπάτε την πιπίλα για να ξεφουσκώσει. Σε τελική ανάλυση, το παιδί σας θα πρέπει να είναι σε θέση να καταλάβει γιατί δεν χρειάζεται πλέον την πιπίλα και γιατί θα πρέπει να σταματήσει να τη χρησιμοποιεί και να την έχει ανάγκη.Dr. med. Δημήτριος Κωνσταντέλος

8,702 views0 comments

Comentários


bottom of page